Uit in Zeeland

Zeeland

op zijn best

Ambacht, passie en cultuur

Zeeland heeft een rijke cultuur die zich uit in tradities, ambachten, evenementen en festivals. Hier kunt u genieten van authentieke maar ook hedendaagse Zeeuwse activiteiten en lekkernijen die  in de omgeving van Wemeldinge hun oorsprong vinden. Wemeldinge zelf heeft ook diverse bijzondere festiviteiten.

 

Ring- en sjezenrijden
Ringrijden is een folkloristisch Zeeuwse traditie op Walcheren en Zuid-Beveland waarbij een ruiter gezeten op een ongezadeld boeren werkpaard in galop door de ringbaan rijdt en probeert met een lans door een ring te steken die halverwege de baan in een ijzeren bus hangt. In Wemeldinge beoefent de plaatselijke ringrijdersvereniging ‘Ons Genoegen’ het ringsteken nog met de traditionele korte stok. Bij sjezen rijden probeert de vrouw de ring te steken terwijl de man het paard in draf over het parcours laat rijden. De vaak antieke wagen (sjees) is versierd met bloemen en de rijders zijn allen in Zeeuwse klederdracht gehuld. Zelfs de paarden zijn versierd. Deze folkloristische sport wordt vaak op speciale evenementen zoals ‘Koningsdag’ uitgeoefend. Gedurende het zomerseizoen is er in elke stad of dorp wel een feest waarbij ruiters, paarden en materieel zijn opgemaakt voor een kleurrijke en gezellige dag.

 

Ambachten
Zeeland kent een aantal ambachtelijke lekkernijen die niet alleen bij de Zeeuwen zelf maar ook bij de toeristen goed in de smaak vallen. Bij een Zeeuwse bolus, een lekkernij van wit brooddeeg met bruine suikerstroop, likt men de vingers af. Heerlijk om te eten met een laagje roomboter. Een andere zoetigheid die nog volledig op ambachtelijke wijze wordt gemaakt is de Zeeuwse babbelaar; een vierkant roombotersnoepje vaak verpakt in een ‘schattig’ blikje. Ambachten die naast kantklossen, schaapscheren en klompen maken terug te vinden zijn op de vele lokale Zeeuwse markten.

 

Zeeuwse knoop
De Zeeuwse klederdracht is een belangrijk onderdeel van de Zeeuwse cultuur en verschilt behoorlijk per Zeeuws eiland. De Zeeuwse knoop is onlosmakelijk met de Zeeuwse klederdracht verbonden en staat symbool voor Zeeland! Zeeuwse knopen zijn er in koper, zilver en goud. Hoe groter vroeger de knoop, hoe rijker en voornamer de drager. Mannen droegen de knopen op hun hemd en vest. Vrouwen droegen de knoop vooral als sieraad op de mutsspelden of als broche.
Tegenwoordig is de Zeeuwse knoop in allerlei uitvoeringen terug te vinden in Zeeland. Als oorbel, bonbon, zeepje of zelfs als afbeelding op een poster. Ook het Zeeuws schortenbont is populair en wordt veelvuldig verwerkt in allerlei producten; van voering in een tas tot een comfortabel badlaken.

 

Evenementen en festivals
Zeeland kent vele evenementen en festivals; kleinschalige initiatieven, maar ook jaarlijkse grote evenementen die in het Zeeuwse plaatsvinden.
De ‘Kunst- en Natuurroute’ is een jaarlijks terugkerende happening waarbij bewoners van Wemeldinge belangeloos hun huis of tuin ter beschikking stellen voor het tentoonstellen van kunst. Jaarlijks nemen aan deze route ongeveer dertig kunstenaars uit Zeeland als ook van daarbuiten deel. De kunst wordt op verschillende interessante locaties getoond. Verder wordt in Wemeldinge ‘Koningsdag’ uitbundig gevierd, waarbij iedere 5 jaar extra groot wordt uitgepakt.
Ook in de directe omgeving van Wemeldinge kunt u diverse bijzondere en kleurrijke evenementen en festivals bezoeken. Genieten van theater en muziek bij Festival ‘Onderstroom’, bezoeken van het ‘Bevrijdingsfestival’ met optredens van grote artiesten en als filmliefhebber samen met bekende acteurs over de rode loper uw entree maken bij ‘Film by the Sea’ in Vlissingen. Of wat denkt u van een culinair bezoek aan de ‘Visserijdagen’ in Bruinisse of de ‘Mosselfeesten’ in Yerseke? Beiden druk bezochte evenementen waar verse visgerechten worden geserveerd. U laten informeren over alles wat zeevaart te maken heeft kan op de ‘Maritiem dagen’ in Zierikzee.

 

Kortom, in Zeeland is er een ontzettend uitgebreid en afwisselend aanbod voor een dagje uit.

 

ringrijden op Zuid-Beveland