Haaien vissen Oosterschelde


Sinds een paar jaar worden er steeds vaker haaien in de Oosterschelde waargenomen. Het betreft hier voor de mens volkomen ongevaarlijke soorten: kleine hondshaaitjes en de grotere gladde haaien. Als gewone ‘duiker’ of zwemmer zal je deze haaien niet vaak tegenkomen.
De kleine hondshaai behoort tot de familie van de kathaaien. Hij jaagt vooral in de avond en nacht, en zoekt dan kleine visjes, wormen, schaal- en schelpdieren.
De gevlekte gladde haai is groter en kan wel 1,60 lang worden. Deze haai behoort tot de familie van de gladde haaien. Deze schuwe dieren, die ook wel toonhaaien worden genoemd houden zich meestal op boven de zandplaten van de Oosterschelde. Ze zoeken daar vooral ’s nachts in ondiep water naar kreeftachtigen, pijlinktvissen en andere gewervelde dieren.

 

Meer weten over de Nederlandse haaien? Bekijk de volgende site.

Haaienvissen
Tegenwoordig is het ook mogelijk om op de gevlekte gladde haaien in de Oosterschelde te gaan vissen. Met een georganiseerde boottocht kunt u overdag of ’s avonds zelf op jacht. Uiteraard krijgt u vooraf uitleg over hoe u de haai moet vangen en bevrijden, want uiteraard worden de haaien weer losgelaten in de Oosterschelde. Alvorens de haai weer terug te zetten wordt er gecontroleerd of de haai getagd is voor het Shark-a-tag-programma; een programma dat haaienpopulaties in kaart brengt. Als ‘uw’ haai later nog een keer wordt gevangen, dan ontvang u een berichtje met onder andere informatie over de locatie.

Charterboot de Zee-arend verzorgt o.a. het haaienvissen. Bezoek de Facebookpagina  of de site van de Zee-arend voor meer informatie. De boot vertrekt vanaf de steiger aan de binnenzijde van de Roompotsluis op voormalig werkeiland Neeltje Jans.

 

Nationaal Park
In Het Nationaal Park de Oosterschelde kunt u zich vergapen aan de unieke flora en fauna. Het Nationaal Park is naast het grootste ook nog eens het natste van Nederland. De onderwaterwereld is elk seizoen ongekend mooi en derhalve erg populair bij duikers. U treft hier naast de haaien ook zeehonden, bruinvissen en vele vogelsoorten aan.