Genieten

Culinair

genot

Vele streekgebonden lekkernijen

Culinair genot; Wemeldinge en zijn omgeving laat u vele streekgebonden lekkernijen welgevallen.
Door de ligging aan de Oosterschelde zijn zeevruchten bij ‘Bevelandse’ restaurants altijd op de menukaart terug te vinden. Hier kunt u heerlijk genieten van: mosselen, kreeft, oesters, kreukels en kokkels. Direct vanuit de Oosterschelde op uw bord, verser kan het niet. Heerlijk geserveerd met zeekraal of lamsoren.

 

Oesters en mosselen
Eet je een oester dan proef je de zee. Vers uit het zuivere water van de Oosterschelde zijn ze op zijn best. Er zijn twee soorten oesters: de Zeeuwse wilde oester (of creuse) en de Zeeuwse platte oester. Wilde oesters kunnen zowel rauw als gegrild geserveerd worden. Platte oesters uit Zeeland hebben van nature zo’n verfijnde smaak dat het zonde is om ze onder de gril te leggen. Deze worden daarom vrijwel altijd rauw gegeten. Koel geserveerd met wat peper en een drupje citroensap zijn ze een ware delicatesse!
De beste mossel is er eentje die je heel eenvoudig bereidt: kort koken met wat gesnipperde ui, selderij en wortel. Zo van het vuur met pan en al op tafel. Witte wijn of een mosselbiertje erbij en genieten maar. Je kunt de mossel natuurlijk ook voor je laten bereiden.

 

Oosterscheldekreeft
De Oosterscheldekreeft is een uitermate vers en uniek ‘product’ uit de Oosterschelde.  Rechtstreeks vanuit het water naar de restaurants zorgt voor een kwalitatief hoogwaardige kreeft op uw bord. Door een andere samenstelling is de Oosterscheldekreeft fijner en zachter van smaak dan andere kreeftsoorten ter wereld. Verder wordt de Oosterscheldekreeft op duurzame wijze gevangen.
De kreeft is op vele verschillende manieren te bereiden; gekookt, gegrild, in botersaus gegaard, als salade, op de barbecue…noem maar op.
Omdat de Zeeuwse kreeft zo’n exclusief product is, hebben een aantal goede Zeeuwse restaurants besloten om hun expertise en ervaring te bundelen in ‘de Kring’ van de Zeeuwse Kreeft. Een gezamenlijk initiatief waarbij men de Oosterscheldekreeft promoot, zorgt voor duurzame visserij en nieuwe creaties met elkaar uitwisselt.
Bekijk eens de website van de Kring voor bijzondere recepten.

 

Zeekraal
De groente zeekraal is een op en top Zeeuwse natuurproduct. Door zijn knapperige, zilte en een beetje mineralige smaak heerlijk met allerlei gerechten te combineren. De smaak en textuur is zo uniek dat het zonde is om er ingewikkeld mee te doen. Afspoelen met koud water, drogen in een schone theedoek, harde steeltjes verwijderen, 30 – 60 seconden blancheren in ruim kokend water, koud afspoelen en serveren met citroensap, olijfolie en gemalen zwarte peper. Dat wordt genieten.

 

Restaurants
Vele gerenomeerde restaurants halen hun bestaansrecht, naast hun uitstekende kwaliteiten, uit de Zeeuwse zilte zaligheden die zij serveren.
Bij manoir restaurant ‘Interscaldes’ in Kruiningen, in het bezit van 2 Michelinsterren, zijn de invloeden van de Zeeuwse wateren, waaronder de Oosterscheldekreeft en zeekraal op de menukaart, terug te vinden. Zo ook restaurant ‘De Kromme Watergang’ in Hoofdplaat, waar de keuken is gebaseerd op de zilte en aardse smaken rondom ‘De Kromme Watergang’.
U kunt onder uw appartement, op de begane grond van ‘Residence Weumelinghe’, heerlijk lunchen en dineren bij Eetcafé Club Casco. Ook bij Havenbrasserie ‘Bom Dia’, Restaurant ‘de Oude Sluis’ of Eeterij ‘Juno’ in Wemeldinge kunt u terecht om de smaaksensatie van verse zeevruchten en andere streekproducten uit Nationaal Park de Oosterschelde te ervaren.

 
visrestaurants in Zeeland

 

 

Uit eten in Zeeland